Home » tablet » iPad of Tablet effectief in de klas

iPad of Tablet effectief in de klas

iPad in de klas …. Dat is een marketing instrument van jewelste om nieuwe leerlingen aan te trekken. Je toont dat je toekomstgericht bent, en bereid om voorop te lopen! Het potentieel dat deze machines in zich hebben is fantastisch genoeg om het avontuur aan te gaan.

Zaterdag tijdens een open dag van een middelbare school hoorde ik een rector uitleggen waarom gekozen is om niet alle eerste klassen aan dit apparaat gekluisterd te krijgen, hoe verleidelijk dat ook is.

Als je aan je leerlingen of toekomstige leerlingen voorhoudt dat ze met de iPad of een Tablet mogen gaan werken, worden ze direct al enthousiast. Als je aan een leerkracht meedeelt dat hij/zij volgend jaar aan een iPad klas les geeft, zijn de reacties meestal genuanceerder.

Als leerkracht moet je je doorlopend blijven afvragen wat de toegevoegde waarde is van dit of dat hulpmiddel. En of en hoe je het effectief in kan zetten in de klas. Een filmpje maken is zo gedaan, een presentatie maken die voorbij gaat aan de inhoud van een wiki is al wat lastiger. En hoe zit het dan met de toets die ik ieder jaar opnieuw afneem? Dit soort vragen roepen zo maarnog meer vragen op.

Een vergelijking hoe je een les met iPad of Tablet kan geven

  • Methode 1: Lees dit hoofdstuk en maak een samenvatting
  • Methode 2: Lees dit hoofdstuk en maak een samenvatting in KeyNotes met behulp van Popplet
  • Methode 3: Lees dit hoofdstuk en maak een samenvatting, toon je samenvatting aan drie leerlingen en sla hun commentaar op en daag ze uit om de vragen aan het eind van het hoofdstuk te beantwoorden.

Elk van drie methoden is een goede methode, met of zonder tablet. Methode 3 maakt alleen wat meer gebruik van de extra mogelijkheden die de iPad of Tablet in zich heeft. Wordt het daarmee dan ook een betere les? Tsja, laten we het daar dan eens over hebben ….

 

zie ook: ipads-in-education-how-to-use-ipads-tablets-effectively-in-the-classroom