Home » tablet » 5 dingen die je moet weten over de iPadklas.

5 dingen die je moet weten over de iPadklas.

Aan het eind van dit schooljaar is het goed om terug te kijken wat er gedaan is. En wat beter kan. Ik ben onder de indruk van de bereidheid van docenten om hoge kwaliteitsnormen in het onderwijs te blijven nastreven. Dat doen ze al voor de methoden die opgeleverd worden door uitgeverijen. Voor door henzelf ontwikkeld materiaal ligt de lat nog weer hoger. Wat betreft de invoering van techniek lijkt de kwaliteit echter bepaald te worden door de talenten van de sales afdeling van leveranciers en hun marketing afdelingen.

Pilot vs Innovatie
Een pilot is zo gestart, een 10 tal leerlingen, een 5 tal docenten, een klas. Zodra het een hele school wordt heet het ineens innovatie en moet er meer gebeuren. Interessant om te weten dat innovatie projecten in meer dan 50% van de gevallen mislukken. Begrijpelijk dat ouders huiverig zijn om hun kinderen daaraan bloot willen stellen. (zie bv ‘Innovatie is een modewoord voor iets dat vaak mislukt, NRC Handelsblad, Jasper van Kuijk’)

1. Communiceer met iedereen, doorlopend
Communicate, no matter how
Grootste vergissing die we kunnen maken is om ouders uit te sluiten in de discussie voorafgaand aan een besluit tot invoering van iPad of tablet. Ook een ouderavond bij kennismaking tussen de kinderen en de nieuwe school is snel vergeten of wordt gemist. De afstand die er is tussen docenten en leerlingen op het gebied van nieuwe technologie is bij de ouders waarschijnlijk net zo groot, zo niet groter. Neem ze mee in je proces!
En naarmate het proces vordert neemt de belangstelling van de buitenwereld toe: de ene helft wil het project zien falen en de andere helft maakt van iedere positief dingetje een groot succes 😉 Bij welk kamp hoort u?
Ook de pers volgt nauwgezet de voortgang van de iPadklas. en e iPadscholen. Al een persbericht overwogen?
En hoe betrekt u de docenten die nog niet met de iPad hoeven te werken?

2. Onvoldoende Docenten voorbereiding mbt Klassenmangement op de iPad
LMS ELO ALP?
Met de iPad is een nieuwe manier van communicatie tussen docent en student ontstaan. De ene ELO pakt dat sneller op dan de ander. Bovendien kunnen we zien we dat LMS leveranciers veel sneller reageren en werkbare Apps leveren dan de ELO leveranciers. U wilt toch meer dan een glazen boek? Wat heeft u bedacht om opdrachten aan uw leerlingen te geven en hoe leveren ze dan hun werk in dat u op een makkelijke manier kunt nakijken? Of is e-mail al voldoende voor u?

3. Ga er niet vanuit dat leerlingen weten wat ze met de iPad moeten doen
De volgende generaties zijn heel snel met het omarmen van nieuwe technologie. Dat gaat -relatief- in hetzelfde tempo als wij deden met de eerste pc’s met floppy’s, als de 56k modems, of de innovatie van ISDN lijn waarmee je kon bellen en internetten tegelijk … Nu hebben ze doorlopend toegang tot internet (zolang de batterij het doet, de kabels niet zijn doorgesneden met maaien, de stroom geleverd blijft, de ddos aanvallen gepareerd blijven, etc.). Dus de snelheid waarmee nieuwe technologie omarmd wordt is vele malen hoger. En wordt ook veel sneller weer los gelaten als het tegenvalt. Behoudt u de aandacht of verliest u het van boze vogeltjes, mijnbouwbedrijven, social media? En wat doet u dan?

4. Leg je focus op Content in de Apps
Focus?
De 1 miljoen Apps die binnenkort beschikbaar zijn (vs 800.000 Android vs 100.000 Windows 8) passen lang niet allemaal in de 16, 32, 64 of 128 Gb. Welke heeft uw voorkeur? Welke hebben de voorkeur van uw leerlingen? En wat vinden ouders acceptabel? Op het moment dat u uw focus houdt op de inhoud boven de vorm is de acceptatie groter dan dat het alleen maar leuk moet zijn.

5. Hecht je niet te snel aan een App
De iPad is pas sinds 2010 op de markt. Windows 8 nog geen jaar en Android zit daar ergens tussenin. De ontwikkeling op het gebied van software (dit noemen we tegenwoordig Apps) staat nog in de kinderschoenen. Een App die vandaag populair is, kan volgende maand zomaar niet meer leverbaar zijn (bedrijfje verandert zijn focus, is overgenomen door een grotere partij, is misschien over de kop, of kan het aantal orders en hoeveelheden data niet aan). Of door overweldigende aandacht zijn nieuwe medewerkers ingehuurd en de App krijgt een totaal nieuwe look en functionaliteiten. Of de advertenties in de gratis versie verstoren de aandacht bij het leren. Misschien blijkt er een malafide producent van 17+ artikelen achter te zitten die je niet in je po of vo onderbouw wil zien.
App Fail
Leer je van collega docenten wat voor hen werkt? En als het dan voor hen werkt, waarom zou het voor jouw school werken? Volgen jullie dezelfde methode, hebben jullie je docenten team op dezelfde manier ingericht of missen jullie net die ene ouder die het verschil maakt?

— Wordt vervolgd —